Minimumloonverhoging
Vanaf 1 januari 2025 stijgt het wettelijk minimumuurloon met 2,75%, wat het bruto uurloon brengt op €14,06.
Strengere controle op zzp’ers: handhaving schijnzelfstandigheid
De Belastingdienst gaat strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. Als u gebruikmaakt van zzp’ers, bijvoorbeeld voor specialistische taken of tijdelijke projecten, moet u kunnen aantonen dat zij daadwerkelijk zelfstandig opereren en niet onder een arbeidsovereenkomst vallen. Het niet voldoen aan deze eisen kan leiden tot naheffingen en boetes.
Actiepunt: controleer de contracten en werkafspraken met uw zzp’ers om risico’s te vermijden.
Verplichte vertrouwenspersoon: nieuwe eis voor werkgevers
Er ligt een wetsvoorstel in de Eerste Kamer waarin u verplicht wordt om een vertrouwenspersoon aan te stellen (mogelijke invoering 1 juli 2025). Deze persoon fungeert als aanspreekpunt voor werknemers bij problemen, zoals pesten of discriminatie. Dit draagt bij aan een veilige werkomgeving en kan de betrokkenheid en tevredenheid van uw medewerkers verhogen.
Tip: U kunt een interne medewerker opleiden voor deze rol of een externe partij inschakelen. Brancheorganisatie het Vakcentrum biedt haar leden beide oplossingen aan. Leden kunnen een medewerker laten opleiden tot interne vertrouwenspersoon of gratis gebruikmaken van
mmm in vertrouwen, zie www.vakcentrum.nl/mmminvertrouwen.
Hogere sociale premies
De premies voor werknemersverzekeringen, zoals de WW en WIA, stijgen. Als gevolg van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) zijn er sinds 2020 twee premietarieven voor de WW: een laag tarief voor vaste dienstverbanden en een hoog tarief voor flexibele dienstverbanden. Zowel het lage als het hoge tarief gaan in 2025 met 0,1 procentpunt omhoog.
De premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) gaat voor zowel de kleine als de grote werkgevers volgend jaar omhoog. In 2025 betalen kleine werkgevers een premie van 6,35 procent en (middel)grote werkgevers een premie van 7,58 procent.
Regeling extra werk versoepeld
Voor werkgevers met vaste contracten wordt de regeling voor extra werk versoepeld: een werknemer mag nu 30% meer uren werken zonder dat dit tot een hogere WW-premie leidt. Dat gaat nu ook gelden voor werknemers met een arbeidscontract van gemiddeld meer dan 30 uur. Dat was voorheen gemiddeld 35 uur.
Afschaffing loonkostenvoordelen
Vanaf volgend jaar vervalt de tegemoetkoming die werkgevers kunnen krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Ook het loonkostenvoordeel voor werkgevers die oudere werknemers in dienst hebben, wordt vanaf volgend jaar stapsgewijs afgebouwd. Dat houdt in dat het loonkostenvoordeel voor oudere werknemers voor dienstbetrekkingen die zijn begonnen op of na 1 januari 2024, wordt verlaagd (per 1 januari 2025) en uiteindelijk afgeschaft (per 1 januari 2026). Voor dienstbetrekkingen die zijn begonnen vóór 1 januari 2024 blijft het loonkostenvoordeel wel gewoon gelden.
Beperking compensatie transitievergoeding
De compensatie voor de transitievergoeding bij ontslag van langdurig zieke werknemers, blijft vanaf 1 juli 2026 alleen bestaan voor kleine werkgevers met minder dan 25 werknemers. Grote werkgevers moeten deze kosten volledig zelf dragen.
Wijzigingen arbeidstijden tieners
Vanaf 18 november jl. gelden nieuwe regels voor de werktijden van tieners. Kinderen van 13, 14 en 15 jaar mogen later en vaker werken.
Samenvatting van de belangrijkste wijzigingen
- 13- en 14-jarigen mogen tot 20.00 uur werken (voorheen tot 19.00 uur) in zowel schoolweken als in vakantieweken;
- Op de dagen dat de 13- en 14-jarige naar school moet, mag hij niet werken;
- 15-jarigen mogen in een schoolweek tot 20.00 uur werken (voorheen tot 19.00 uur). In vakantieweken mag de 15-jarige werken tot 21.00 uur;
- Op de dagen dat de 15-jarige naar school moet, mag hij maximaal 2 uur werken;
- Werken op zondag is nu toegestaan voor 13- en 14-jarigen, zowel in vakantieweken als in schoolweken, maar per 16 achtereenvolgende weken mag op vijf zondagen geen arbeid worden verricht. De zaterdag daarvoor moet een vrije dag zijn;
- Ouderlijke toestemming voor werken op zondag en tot 20.00 uur is verplicht en moet schriftelijk worden vastgelegd, evenals instemming van de werknemer zelf.
Voor het overige verandert er niets. De uitbreiding van 19.00 uur naar 20.00 uur betekent dus niet dat de werknemer ook een uur langer mag werken. Het is slechts een verschuiving die mogelijk iets meer flexibiliteit biedt. Op www.vakcentrum.nl/tieners vindt u een compleet overzicht.
Vragen of advies nodig?
Bent u lid van het Vakcentrum en heeft u vragen of wilt u advies naar aanleiding van een van deze wijzigingen, neem dan contact op met Vakcentrum Bedrijfsadvies (0348) 41 97 71.