Onderzoek Toy Industries of Europe bevestigt: Veel mis bij speelgoed gekocht op online marktplaatsen

24-10-2024

De afgelopen tijd heeft Toy Industries of Europe (TIE) in diverse Europese landen (waaronder samen met Ornes ook in Nederland) onderzoek gedaan naar de verkoop van merkloos speelgoed of van onbekende merken op online marktplaatsen. TIE kocht meer dan 100 speelgoedartikelen van externe handelaren, van zowel binnen als buiten de EU, op 10 online marktplaatsen. 80% van het speelgoed voldeed niet aan de EU-veiligheidsnormen, zoals vastgelegd in de EU-speelgoedrichtlijn.

Gezondheidsrisico's voor kinderen 

Onafhankelijke laboratoriumtests tonen aan dat het geteste speelgoed ernstige gezondheidsrisico's voor kinderen met zich meebrengt, waaronder verstikkingsgevaar en giftige chemicaliën. Van bijtringen voor baby’s bleken gemakkelijk kleine onderdelen af te kunnen breken, er werden magneten gevonden die, als er per ongeluk twee worden ingeslikt, schade aanrichten aan de ingewanden van kinderen. Producten met slijm bleken een dertien maal hoger niveau aan Boron te bevatten dan wettelijk toegestaan. Boron (boor) is een chemische stof die in verband wordt gebracht met mogelijke voortplantingsproblemen. 

Tijdens de Internationale week van de Productveiligheid 2024 riep TIE op tot dringende actie van de EU om de mazen in de wetgeving te dichten en online marktplaatsen verantwoordelijk te maken voor de veiligheid van de producten die op hun platforms worden aangeboden, wanneer geen enkele andere in de EU gevestigde partij dat is. 

Gebrek aan juridische verantwoordelijkheid 

“De belangrijkste oorzaak van het probleem is een gebrek aan juridische verantwoordelijkheid”, stelt Catherine Van Reeth, directeur-generaal van TIE. “Onveilig speelgoed van verkopers die de EU-regels negeren, zal de EU blijven overspoelen tenzij onlinemarktplaatsen meer verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid van het speelgoed dat op hun platform wordt verkocht. Iedere speler in de waardeketen moet verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid van producten voor de meest kwetsbaren, anders blijft er een juridische maas in de wet bestaan. Daarvoor is een betere handhaving van de bestaande regels nodig." 

“De EU heeft het strengste speelgoedveiligheidsregime ter wereld. In tegenstelling tot malafide handelaren, die onveilig speelgoed verkopen, investeren gerenommeerde speelgoedfabrikanten zwaar in naleving van de regelgeving”, vervolgt Van Reeth. 

“De EU-veiligheidsregels voor speelgoed zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat iemand in de EU verantwoordelijk is voor de conformiteit van speelgoed voordat het wordt verkocht. Er zijn duidelijke verantwoordelijkheden voor de verschillende partijen in de waardeketen, hetzij als fabrikant, importeur of distributeur.” 

Ook Ornes blijft zich als lid van TIE in ons land inzetten voor een gelijk speelveld met origineel (geen namaak), kwalitatief, zo duurzaam mogelijk, inclusief en veilig speelgoed. 

Bekijk hier de lijst met onveilig speelgoed en hier het document ‘Data insights: toy safety on online marketplaces’.