Stichting CPNB en Verkiezing Speelgoed van het Jaar onthullen kinderboekenspel Gozert

26-09-2024

Op 2 oktober onthullen Stichting CPNB en Verkiezing Speelgoed van het Jaar samen het kinderboekenspel Gozert. Het spel zal ook vanaf die dag verkrijgbaar zijn. Barbora en Noor van Basisschool KBS Onder de Bogen in Utrecht wonnen vorig jaar de eerste editie van ‘Ontwerp het Kinderboekenspel’, georganiseerd door Verkiezing Speelgoed van het Jaar en de Kinderboekenweek. Het bordspel moest gebaseerd zijn op een favoriet kinderboek en dat was Gozert van auteur Pieter Koolwijk. Nadat het spelconcept was uitgedacht, ontwikkelden Barbora en Noor een speelbaar prototype, dat door een vakjury tijdens het Spellenspektakel werd beoordeeld.  

Het winnende kinderboekenspel is vervolgens door Asmodee daadwerkelijk in productie genomen.

Over Gozert 

Hoofdpersonage Ties heeft een onzichtbare vriend, genaamd Gozert. Zijn omgeving wil dat hij afkomt van zijn onzichtbare vriend, maar welke verdachte wil dit nu het liefst? Dat is het mysterie dat de spelers van het bordspel Gozert moeten oplossen. Tijdens het spel ben jij Gozert en verzamel je aanwijzingen door middel van kenmerken van de verdachten. Heb jij met het vinden van jouw verdachte als eerste het einde bereikt, dan win je het spel! 

Samenwerken en creatief zijn 

De wedstrijd ‘Ontwerp het Kinderboekenspel’ is in 2023 in het leven geroepen door Verkiezing Speelgoed van het Jaar en de Kinderboekenweek om het belang van lezen en spelen voor de ontwikkeling van kinderen onder de aandacht te brengen. Met deze wedstrijd worden basisschoolleerlingen tot en met groep 8 gestimuleerd om te lezen, samen te werken en creatief te zijn.  

Ontwerp het Kinderboekenspel, tweede editie 

Inmiddels is de tweede editie van start gegaan die begint met het bedenken van een spelconcept van een bordspel over je favoriete kinderboek. Vervolgens moeten deelnemers een speelbaar prototype maken en een video opnemen waarin ze het spelconcept uitleggen. Op basis van deze videopitch worden de beste spelconcepten uitgenodigd voor de halve finale op zaterdag 9 november tijdens het Speelgoed Festival in de Jaarbeurs Utrecht. Daar mogen de deelnemers zelf hun spelconcept pitchen aan een vakjury, waarna er drie finalisten gekozen worden. Deze finalisten worden uitgenodigd voor het Speelgoed Gala op 14 november waar de winnaar van de wedstrijd ‘Ontwerp het Kinderboekenspel’ bekend wordt gemaakt. 

Kinderen hebben tot uiterlijk 27 oktober 2024 de tijd om een uniek Kinderboekenspel te bedenken en in te zenden. Ga voor meer informatie over de wedstrijd ‘Ontwerp het Kinderboekenspel’ naar de officiële website.