Duidelijk werd dat er nog veel onduidelijk is over de reikwijdte van de wet. Met name het onderwerp veiligheid is uitvoerig besproken. Er werd gesuggereerd dat winkels na 18:00 uur, of locaties met verhoogd risico, zoals tankstations of winkels in risicogebieden, vrijgesteld kunnen worden van de acceptatieplicht. Er waren ook vragen over de hoogte van het bedrag voor contante betalingen, dat nu op 3.000 euro is vastgesteld. Is dit niet te hoog, vooral voor kleinere winkels? Het amendement stelt echter duidelijk dat veiligheid sec geen reden mag zijn om contant geld zomaar te weigeren; het moet objectief te onderbouwen zijn.
Daarnaast kwamen er vragen over de toepasbaarheid van de wet bij specifieke situaties, zoals de betaling van aanbetalingen in winkels of onbemande verkoopconcepten, zoals tankstations en vendingmachines.
De kosten voor ondernemers werden ook aangekaart, waarbij de vraag was in hoeverre de kosten van de acceptatieplicht proportioneel zijn.
Deze sessie was slechts een eerste verkenning van de wetgeving. Er komt nog een vervolgsessie voordat de wet verder wordt uitgewerkt en ter consultatie wordt gepubliceerd.
Contant afrekenen duurder
Ander betalingsnieuws is dat contant betalen door consumenten voor winkeliers steeds duurder wordt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Betaalvereniging Nederland. In 2017 kostte een contante betaling circa 29 cent. In 2023 was dat meer dan het dubbele: 61 cent. De kosten voor een pinbetaling bleven gelijk: 17 cent. Volgens het onderzoek is een contante betaling vooral duurder door loonkosten van het personeel. Het extra werk omvat onder meer het afrekenen, het dagelijks opmaken van de kassa en het zelf vervoeren en storten van het geld. De pinkosten blijven laag doordat er steeds vaker contactloos wordt betaald, meestal zonder pincode.